Hammashoito

Usein hevonen pyrkii peittämään hammaskivun oireita, joten hammaskipua saattaa joissain tapauksissa olla hankala havaita. Hevonen saattaa näyttää kipuilmettä, pureskella tavallista hitaammin tai toispuoleisesti, vastustaa kuolainten suuhun laittamista, laihtua, viskellä päätään, vastustaa kuolaintuntumaa tai sen hengitys voi haista. Myös toispuoleinen sierainvuoto tai pään alueen turvotus voi olla merkki hammasongelmasta. Krooninen hammaskipu vaikuttaa hevosen suorituskykyyn ja voi altistaa muille ongelmille, kuten mahahaavalle, ähkylle ja ruokatorven tukokselle. Koska hammasvaivat ovat usein vaikeasti ulospäin havaittavissa, olisi hevosen hampaat syytä tarkistaa säännöllisesti rauhoituksessa ammattilaisen toimesta.

Kaakon Tallilääkärin klinikalla hammashoitopotilaalle tehdään ensin yleistutkimus. Sitten potilas rauhoitetaan, jotta suu ja hampaat saadaan kunnolla tutkittua. Pään alue, leukojen liike, etuhampaat ja kulmahampaat tutkitaan ennen suunavaajan laittoa. Poskihampaat tutkitaan suunavaajan kanssa, hampaat huuhdellaan, tunnustellaan purenta ja poikkeamat käsin ja sen jälkeen tutkitaan hammastähystimellä. Hammasdiagnoosin perusteella hampaat ja purenta hoidetaan sähköraspeja käyttäen. Hammashoitovälineistö on kattava, joten vaativatkin purentaongelmat sekä diastemavaivat on mahdollista hoitaa.

Teemme myös hampaanpoistoja. Hampaanpoistot tehdään pakkopilttuussa seisten. Hevonen kipulääkitään, hampaat puudutetaan ja hevonen on toimenpiteen ajan suonensisäisessä nesteytyksessä. Buccotomiaa eli posken kautta hampaanpoiston mahdollisuutta meillä ei ole, joten hampaanpoistot suunnitellaan aina tapauskohtaisesti. Poistomahdollisuus on sellaisten hampaiden kohdalla, jotka pystytään poistamaan suun kautta käytettävillä instrumenteillä.